Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης Ξάνθης
   
 
  Δελτίο Ενημέρωσης
Εάν θέλετε να λαμβάνετε τα νέα της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης δώστε μας το e-mail σας.
  Πληροφορίες
Πληροφορίες
Κ.Ε.Π.
 
 Ετήσιες Εκδηλώσεις


«ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΞΑΝΘΗΣ»
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΚΑΜΗΛΑΣ
Το έθιμο της καμήλας τελείται κάθε χρόνο την ημέρα της Καθαρά Δευτέρας, στην κεντρική πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης.
Κατά την τέλεση του δρώμενου συμμετέχουν οι κάτοικοι του Δήμου μαζί με τους επισκέπτες μεταμφιεσμένοι κάνοντας διάφορους ήχους και μουτζουρώνοντας ο ένας τον άλλο, σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα από τη Δημοτική Αρχή και άφθονο κρασί.
Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την Αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.
 
ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ
Την ημέρα της Καθαρά Δευτέρας, στην κεντρική πλατεία του οικισμού των Κομνηνών με ήχους ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, χορεύουν και γλεντούν σε μία γιορτή βασισμένη στην τοπική παράδοση. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται στους παρευρισκομένους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και άφθονο κρασί. 
 
«ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΕΣΤΟΥ»
Οι Γιορτές Νέστου τελούνται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου ή το πρώτο του Αυγούστου στις όχθες του Νέστου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκεί όπου ο ποταμός περνάει δίπλα από το χωριό Δαφνώνα του Δήμου Σταυρούπολης. Οι Γιορτές Νέστου, τριήμερης διάρκειας, τελούνται στην περιοχή από το 1988 ως πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου του Δαφνώνα «Δήμητρα» γι΄ αυτό ονομάζονται και «Δημήτρεια Δαφνώνα». Η ενεργεία αυτή χρηματοδοτείται από τον πολιτιστικό σύλλογο «Δήμητρα», το Δήμο Σταυρούπολης, ενώ παράλληλα αναζητούνται κάθε χρόνο ιδιώτες – χορηγοί, για να καλυφθεί η αρκετά μεγάλη δαπάνη, για τις δυνατότητες των συντελεστών, των εκδηλώσεων.
Οι Γιορτές τελούνται εδώ και οκτώ χρόνια και έχουν πάρει χαρακτήρα εθίμου για την περιοχή, σε ένα χώρο μοναδικής φυσικής ομορφιάς με σκοπό να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών που μαζί με τους ντόπιους θα ζήσουν μια παρένθεση ξεκούρασης, ψυχαγωγίας και χαράς. Κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος έκτος από τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Δαφνώνα (οι οποίοι είναι και οι κύριοι οργανωτές σε συνεργασία και με τη Δημοτική Αρχή), οι κάτοικοι του Δήμου Σταυρούπολης και οι επισκέπτες του, οι προερχόμενοι από διάφορα μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού, ειδικά για τη συμμετοχή τους.
Στις Γιορτές διαδραματίζονται εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου και αφορούν όλες τις ηλικίες και φύλα. Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις αφιερωμένες στη Φύση, το Παιδί και τον πολιτισμό. Τα πρωινά του διημέρου (ή και τριημέρου όταν χρειάζεται) τα παιδιά συμμετέχουν σε παραδοσιακά, σύγχρονα και ομαδικά παιχνίδια, δημιουργούν μέσα από ζωγραφική, θέατρο και τραγούδι και παίρνουν μέρος μαζί με τους μεγαλύτερους σε βόλτες με κανό στον ποταμό Νέστο. Τα βράδια πραγματοποιούνται για μικρούς και μεγάλους συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών του Ελληνικού λαϊκού, παραδοσιακού και έντεχνου ρεπερτορίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τέλεση των Εορτών Νέστου εμπλουτίζονται κάθε χρόνο με νέες αθλητικές, μουσικές και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. 
 
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται στο Δήμο Σταυρούπολης, τα τελευταία χρόνια, από τον Αύγουστο του 2006 και σκοπός τους είναι η προβολή της γεωργικής παραγωγής της περιοχής μέσα από μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και ημερίδες.
 
Η εκθέσεις φωτογραφίας που πραγματοποιούνται έχουν θέμα την τοπική αγροτική παραγωγή π.χ. τα βότανα, τα οπωροφόρα δέντρα που ευδοκιμούν στην περιοχή του Δήμου, το μέλι κλπ με αναφορά στις ιδιότητες τους, τη χρησιμότητα και τα οφέλη τους στην καθημερινή ζωή, τους τρόπους επεξεργασίας και χρήσης τους, τα μέσα καλλιέργειας τους, την τυποποίηση και την εμπορία τους(με τρόπο παραδοσιακό άλλα και σύγχρονο). Σκοπός των εκθέσεων αυτών ε η προβολή και η γνωριμία των αγροτικών αυτών προϊόντων στους κατοίκους της περιοχής ως μέσο παρακίνησης τους σε νέες εναλλακτικές καλλιέργειες.
Στην ημερίδα προβολής προσκαλούνται εκπρόσωποι φορέων όπως της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης Περιφέρειας ΑΜΘ, του ΟΠΕΓΕΠ, καθώς και ειδικοί επιστήμονες – εισηγητές που με γνώμονα τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού σε νέες εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας.
Τέλος στις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, που συνοδέυουν τις εκθέσεις φωτογραφίας και τις ημερίδες και πραγματοποιούνται σε όλους σχεδόν τους οικισμούς του Δήμου, οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν μαζί με τους ντόπιους και να γνωρίσουν την τοπική παράδοση μέσα από τη μουσική και το χορό.
 
ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
1. O εορτασμός παμμεγίστων ταξιαρχών κάθε χρόνο στη Σταυρούπολη.
2. Στη Δρυμιά και στην Πασχαλιά τιμούν τον Αϊ-Γιώργη διοργανώνοντας πανηγύρεις
3. Απόστολων Πέτρου και Παύλου στα Κομνηνά στις 29 Ιουνίου
4. Λαϊκή πανήγυρης στον Δαφνώνα του αγίου Παντελεήμονα
5. Γιορτή στο μαργαρίτη της αναλήψεως
6. Γιορτή στο ιωνικό και στον Καστανίτη τον δεκαπενταύγουστο
7. Εορτασμός του προφήτη Ηλία στην Καλλιθέα
10. Γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο Νεοχώρι
11. Εορτασμός του τίμιου σταυρού στο κάτω Καρυόφυτο
12. Του αγίου Δημητρίου στο άνω Καρυόφυτο
13. Στον οικισμό Λυκοδρόμιου γιορτάζουν τους Κωνσταντίνο και Ελένη
 

  
 
  Η Περιοχή
Πέτρινο γεφύρι
  Εκδηλώσεις & Δραστηριότητες
  Χάρτες
Χάρτες
  Σύνδεσμοι
 
Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης Δήμου Ξάνθης